Vårdförbundspriset 2016

Nollvision mot tvång i psykiatrin

Nollvision mot tvång i psykiatrin
Personalen vid avdelning 242, Mölndals sjukhus.

Lugna, informera och gör patienten delaktig i stället för att använda tvång. Nu kan personalen på psykosavdelning 242 vid Mölndals sjukhus få Vårdförbundspriset för sitt arbetssätt.

Redan i våras skrev Vårdfokus om psykosavdelningen vid Mölndals sjukhus som lät bältessängen stå kvar i förrådet in i det längsta när patienterna blev oroliga och arga.

Från att ha haft drygt en bältesläggning per månad under åren 2013 och 2014 upptäckte personalen att de endast haft ett enda tillfälle med bältessäng under nio månader.

Långsiktigt arbete

– Sedan mätningen gjordes i våras har vi varit tvungna att ta fram bältessängen vid ett par tillfällen, men det är ingen prestige i det, utan det handlar om ett långsiktigt hållbart arbete, säger sektionsledaren Beatrice Carlsson.

Hon beskriver det som en nollvision mot tvångsåtgärder på avdelningen, det vill säga ett mål att hela tiden sträva efter.

Avlägset och förlegat

– Den vi märker är att användningen av bältessängen känns förlegat och avlägset. Vi ser också att vår minskning av bältesläggningar står sig över tid och i stort sett är konstant oavsett om vi har en lugnare period på avdelningen eller inte. Det känns jättebra, säger hon.

Läs vårt tidigare reportage från psykosavdelning 242 vid Mölndals sjukhus ”Bältessängen kvar i förrådet”.

Vårdförbundspriset 2016

Fyra kandidater är nominerade till årets Vårdförbundspris:

  • Prissumman är en halv miljon kronor.
  • Det gemensamma temat för samtliga nominerade är ett personcentrerat förhållningssätt.
  • Priset delas ut på Vårdgalan i Stockholm den 9 november.
  • I år har juryn även två bubblare som arbetar med personcentrerad vård.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida